Izaberite

Pogledajte još i ...

Koristi svoja prava!

Pravno savjetovalište Hrvatskog pravnog centra za osobe s invaliditetom

1. lipnja 2013. godine započelo je s radom besplatno telefonsko savjetovalište Hrvatskog pravnog centra za osobe s invaliditetom. Pravne informacije i savjete možete dobiti na broju telefona: 01/ 4854 934 svakog ponedjeljka od 15 do 17 sati. Svoj upit možete poslati i e-mailom na hpc@hpc.hr

Istarski gen u kuhinji

RECEPTI, PREPORUKE....

 

SKINITE RECEPTE - KOZLIĆ PO ČRIPNJON i PRAVE ISTARSKE DELICIJE

ISTARKI BOLONJEZ – BEZ MESA

Sastojci: mrkva, krumpir, celer, peršin, crveni i bijeli luk, paprika, rajčica, brašno, maslinovo ulje

PRIPREMA: Povrće stavite u pasirku i ispasirajte. Stavite u zdjelu i s malo vode i maslinovog ulja dinstajte oko 10 minuta. Stavite pasiranu rajčicu i list lovorovog lista, i nastavite kuhati 5 minuta uz stalno miješanje. Razmutite malo brašna i crvene paprike u vodi i dodajte umaku bolonjez.

Kad se bolonjez umak zgusne u njega dodajte paštu 'špageti', izmiješajte, na tanjuru ukrasite i poslužite.

ISTARSKE PASUTICE SA SLANIM SARDELAMA

Sastojci: 35 dkg brašna, 1 jaje, 20 dkg usoljenih srdela, 10 dkg naribanog ovčjeg sira, maslinovo ulje, sol

PRIPREMA: Od brašna, jaja i malo posoljene vode zamijesite glatko tijesto i izvaljajte ga što tanje. Pomoću valjka tijesto prenesite na čisti ubrus da se malo prosuši. Pazite da se tijesto ne presuši jer bi se slomilo prilikom rezanja. Zatim tijesto narežite na pasutice - rombove veličine 4x4 cm, pa ih rasprostrite po ubrusu da se još malo prosuše. Posutice skuhajte u dosta posoljene kipuće vode i ocijedite. Zatim ocijeđene pasutice istresite na zagrijano ulje i promiješajte da se ravnomjerno naulje i držite na toplom. Srdele očistite od ljusaka, odstranite im kosti, prerežite ih jednom po širini pa ih stavite na zagrijana ulje i malo popržite. Kuhane pasutice istresite u zdjelu, prelijte ih srdelama i uljem u kojem su se pržile i pospite naribanim sirom. Poslužite uz salatu po želji.

PUNJENE LIGNJE 'MALVAZIA'

Sastojci: 1 kg lignji, 4 češnja češnjaka, 5 dkg šampinjona, 5 dkg pršuta, žlica krušnih mrvica, 2 grančice peršinovog lista, 1,5 dl malvazije (istarsko autohtono vino), 1 limun, krumpir, luk, 4 zrele rajčice, maslinovo ulje, maslac, papar i sol

PRIPREMA: Lignje očistite i operite, a krakove sitno nasjeckajte. Na maslacu kratko popržite očišćene, oprane i na listiće narezane šampinjone. Zatim sklonite s vatre i umiješajte nasjeckane krakove, nasjeckani češnjak, mrvice i peršinov list i sitno narezani pršut. Posolite, popaprite, izmiješajte te napunite lignje. Otvore napunjenih liganja zatvorite čačkalicama. U prikladnoj posudi na zagrijanom maslinovom ulju složite lignje jednu do druge. Pržite ih 5 minuta s jedne, a zatim i s druge strane. Tada ulijte malvaziji i lignje pirjajte 15 minuta pa dodajte limunov sok. Nakon toga lignje pirjajte još 7-8 minuta. Poslužite s kuhanim slanim krumpirima obilno posutim nasjeckanim peršinovim listom, maslinovim uljem i salatom od rajčice pomiješanom s mladim lukom, narezanim na kolutiće.

VOĆNA TORTA 'ISTARSKI GEN'

Sastojci; 20 dkg brašna, pola žličice praška za pecivo, 8 dkg šećera, 8 dkg margarina, 1 jaje, mala staklenka miješane marmelada, pola kg voća po želji, 2 dl slatkog vrhnja, 4 dkg šećera

PRIPREMA: U brašno dodajte prašak za pecivo, jaje i šećer, i pomoću noža izmiješate dodavanjem još malo brašna. Margarin izrežite na tanke ploške i stavite na izmiješano tijesto, pokrijte s malo brašna i mijesite. Kad je tijesto glatko umiješano, stavite na hladno mjesto ili hladnjak na sat vremena. Zatim  dvije trećine tijesta razvaljajte i stavite u namazano i posuto dno oblika za torte (promjera 25-30 cm), a od jedne trećine tijesta napravite dugi valjak, od kojega se napravi unaokolo rub tako da se tijesto u malim razmacima sa dva prsta stisne i prisloni na strane oblika. Tijesto izbodite malo viljuškom i stavite peći u ugrijanu pećnicu. Kad je tijesto pečeno i hladno, izvadite ga iz oblika, ravnu plohu namažite marmeladom, a odozgo složite voće, koje ste prije očistili  i oprali. Tortu se ukrasi tučenim slatkim vrhnjem. Ukoliko želite, voće se može i preliti želeom koji se dobije u prahu u vrećicama, pa se prema uputi razrijedi i njime prelije voće). Sve dobro ohladite u hladnjaku 3-4 sata i poslužite.

ISTARSKI DIVLJI ZEC S DOMAĆIM NJOKIMA

SASTOJCI: 1 istarski divlji zec, 15 dkg suhe pancete, glavica luka, 5 režnjeva češnjaka, peršin, 2 mrkve, 2 pomidora, 2 dcl maslinova ulja, žlica brašna, 1 dcl bijelog vina, list lovora, ružmarin, mažuran.

PRIPREMA: Meso zeca narezati na kocke. Meso popržiti na ulju, posoliti ga i popapriti, a kad dobije boju izvaditi ga. Na istom ulju popržiti najprije pancetu, zatim dodati luk, sjeckani češnjak i peršin. Pirjati uz povremeno dolijevanje tople vode. Zatim posuti brašnom, dodati oguljene i nasjeckane pomidore, grančicu ružmarina i lovor. Kad provrije, dodati zečje meso i sve pirjati dok sastojci ne omekšaju. Povremeno zalijevati toplom vodom.

Na kraju dodati vino i kuhati još desetak minuta na laganoj vatri. Poslužiti s njokima i salatom od mladog radića.

ISTARSKI NJOKI

SASTOJCI: 1 kg starih i neoguljenih krumpira, 2 jaja, 350 g brašna, sol

PRIPREMA: Neoguljeni krumpir staviti u hladnu vodu, poklopiti dok ne zakuha i tada kuhati do sat vremena na laganoj vatri, ovisno o veličini krumpira. Krumpir procijediti i odmah ga oguliti i propasirati. Na radnu površinu staviti brašno i propasirane krumpire i zamijesiti tijesto. Vrlo je važno da se tijesto što manje mijesi inače može popiti puno više brašna i na kraju biti gumenasto kada se jede. Dodaje se najprije pola brašna a ostatak po potrebi, ne smije biti tvrdo, niti mekano, a niti ljepljivo.Od tijesta napraviti male dugačke kobasice i rezati ih na komadiće. Komadiće možemo rolati na viljušci (pirunu) ili na drvenoj dasci za njoke, oblikovane njoke stavljati na pobrašnjenu krpu ili radnu površinu. Zakuhati i posoliti vodu (u većem loncu), i u zakuhanu vodu dodavati njoke u nekoliko navrata. Njoki su kuhani minutu nakon što su isplivali na površinu lonca.

ISTARSKI NJOKI NA VEGETARIJANSKI

SASTOJCI: kadulja, maslac, vrhnje za kuhanje, sol, njoki, začini po potrebi, domaći kravlji sir (tvrdi).

PRIPREMA : Kadulju oprati i narezati na komadiće, popržiti na maslinovom ulju, dodati vrhnje za kuhanje i posoliti, umiješati njoke, posipati sa sirom i poslužiti

ISTARSKI FUŽI S TARTUFIMA

SASTOJCI: 50 g bijelog tartufa, 20 g crnog tartufa, 120 g maslac, 1 jaje, 2 žlice maslinovog ulja, voda, 400 g brašna, parmezan, peršin, papar, sol,

PRIPREMA: Brašno prosijemo na dasku, dodamo sol, jaje i toliko vode da umijesimo glatko tijesto, podijelimo na nekoliko dijelova i dalje mijesimo svaki komad posebno. Razvaljamo u što tanju plohu, a zatim izrežemo u oblik kocke sa stranicom do 5 cm. Od tih kocki rade se fuži tako da se dva suprotna ugla savinu prema sredini i pritisnu da se zalijepe. Tako pripremljene fuže kuhati ćemo oko 10-ak minuta u vreloj slanoj vodi uz dodatak peršina. U međuvremenu ćemo pripremiti umak od tartufa tako da na rastopljeni maslac stavimo i malo popržimo (minuta) naribanih bijelih tartufa i dodati vrhnje za kuhanje.

U tu smjesu dodati ćemo kuhane fuže, promiješati i završno po vrhu dodati naribane crne tartufe i servirati. Uz fuže s tartufima obavezno poslužiti sir ribanac (preporučujemo od proizvođača - Sirela), koji si dodajemo po vlastitom ukusu.

NAPOMENA: Jelo se servira i jede isključivo svježe i toplo, te se ne smije podgrijavati kako tartufi ne bi izgubili svoja dragocjena svojstva.

ISTARSKA PUNJENA PUREĆA PRSA

SASTOJCI: 60 dkg pureća prsa, 20 dkg svježeg sira, 15 dkg istarskoga pršuta (kao zamjena može i domaće kobasice ili sušeni zarebanjak), sol, papar.

PRIPREMA: Svježi sir izmješati sa pršutom, posoliti i začiniti. Pureća prsa čekićem potući, posoliti i popapriti, zatim napuniti smjesom sira i pršuta, preklopiti i zatvoriti čačkalicom.

Peći na roštilju ili tavi (do zlatno žute boje sa svake strane). Kao prilog možete poslužiti krumpir pripremljen po Vašem izboru uz obaveznu zelenu salatu od crvenog radića i rikule.

I S T A R S K I D E S E R T

FLAMBIRANE SLATKE FRITULE

SASTOJCI:cca. 12 kom. domaćih fritula, 1 dcl. slatkog vrhnja, 5 dkg. maslaca, grožđice, mljeveni orasi mljeveni, domaća rakija, marschino, cherry brandy, kruškovac i šećer.

PRIPREMA: Na maslacu prepržiti šećer te dodati vrhnje za kuhanje, uliti malo rakije, dodati maraschino, cherry brandy, kruškovac i grožđice. Kada zakipi dodajte fritule.

Poslužite 2-3 fritule na tanjuru (pijatu) sa umakom i ukrasite mljevenim orasima.

NIKAKO NE SMIJEMO ZABORAVITI NA ONO NAJVAŽNIJE:

MALVAZIJA, TERAN, MUŠKAT, PINOT CHARDONAY, MEDOVAČA, BISKA …

DOBAR TEK !

KULINARSKE TAJNE DDI-ja

PUREĆI RAŽNJIĆI

Za ovo jelo od kojeg će se najesti 4 osobe potrebno vam je za početak 2 pureća bataka. Najteži dio posla je odvojiti meso od kostiju i izdvojiti tetive! Kada završite s tim, meso narežite na kockice ubacite u posudu u koju dodate papriku i luk narezane na komadiće, te začine po izboru. Moj savjet za začine: bosiljak, ružmarin, vrlo malo muškatnog oraščića, sol i papar, te senf. Tako izmiješanu smjesu ostavite barem jedan sat vremena (najbolje preko cijele noći) te ih stavite na štapiće zajedno s paprikom i lukom. Vjerujte zaista je ukusno. Pogodno je i za roštilj.

ZAPEČENI PIZZA ŠPAGETI

50 dag skuhanih špageta, 2 jaja, 1 paradajz srednje veličine, kečap ili paradajz sok, 20 dag šampinjona, 1 oveća glavica luka, 10 dag salame ili šunke za pizzu, 10 listova sira, te začini: origano, sol, mljevena crvena paprika i papar.

U skuhane špagete dodajte jaja, sol, papar i mljevenu crvenu papriku (oprez da nije ona mađarska o kojoj govore na Dnevniku). Pronađite jedan okrugli kalup za tortu, namastite ga i na njegovo dno stavite pripremljene špagete. Pokapajte s kečapom (ili paradajz sokom, ovisno što ste kupili/imali), začinite origanom i soli, pospite polovinu naribanog sira i poslažite odozgo, ovim redom: luk narezan na tanke kriške, salamu, gljive i narezani paradajz. Pokrijte s ostatkom sira. Peći u pećnici na 200 - 220'C oko 20 minuta i da vidite što je dobro.

TROSTRUKI UŽITAK

BISKVIT: 6 bjelanjaka, 20 dag šećera, 15 dag mljevenih oraha, 2 žlice mrvica, 3 žlice brašna, pola praška za pecivo.

Izlupati bjelanjke u snijeg sa šećerom. Pri tome polako dodavati mljevene orahe, mrvice i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Peći u srednje velikoj tepsiji, a potom dobro ohladiti.

KREMA: 7 dl mlijeka, 6 žumanjka, 2 pudinga od vanilije, 1/2 žlica brašna, 20 dag šećera, 25 dag margarina, 10 dag čokolade, petit keksi.

Za kremu razmutiti žumanjke, puding, šećer i pola žlice brašna s malo mlijeka, te sve skuhati u preostalom mlijeku. Ohladiti miješajući. Dodati izrađen margarin. Kremu podijeliti u dva dijela i u jedan dio dodati smekšalu čokoladu. Na pladanj prvo slagati biskvit, pa ga premazati žutom kremom, zatim poslagati petit kekse prethodno namočene u mlijeko, te nakon toga smeđi fil. Vrh kolača obilato posuti mljevenim orasima ili ribanom čokoladom.

LASAGNE "SAMO TAKVE"

Potrebno: lazanje (kutija, ne kuhati), 30 dkg mljevenog mesa, glavica luka, 15 dkg ribanog sira, paradajz, začini, maslac, 1,5 l mlijeka, 10 dkg brašna.

Maslac rastopimo (tako da ne dobije smeđu boju) i dodamo brašno uz miješanje, zatim mlijeko također uz miješanje i pazeći da se ne stvaraju grudice pustimo da zavrije. Ako je umak pregust dodamo malo mlijeka i učinimo ga takvim da se može lako mazati. Dobili smo bešamel.Na plitkoj masnoći popržimo sitno kosani luk, kada požuti, dodamo meso i sve kratko popržimo.

U tepsiju namazanu maslacem prvo stavimo sloj bešamela, pa sloj tijesta, pa opet bešamel, pa sloj mesa s tim da s mesom stavimo i naribani sir. Broj slojeva je po želji. Na kraj stavljamo tijesto pa bešamel, kao na početku. Na to stavimo ploške putra i zapečemo do kraja.

JUHA OD GRAHA

U tavu dodajte malo ulja i prodinstajte jednu veću glavicu na sitno nasjeckanog luka. U međuvremenu nasjeckajte poveću količinu slanine (nikako nemojte štedjeti) i dodajte već prodinstanom luku. Potom, na kraju dinstanja dodajte nasjeckana četiri češnja češnjaka. Dobiveni temeljac zajedno sa sadržajem jedne 800-gramske konzerve graha dobro propasirajte dok ne dobijete kompaktnu masu. Ukoliko je smjesa pregusta, dodajte malo vode. Sve stavite u lonac i ostavite da prokuha, dodajte papra i soli, prema vlastitom ukusu.

Nakon što je juha od graha gotova začinite je s jednim kiselim vrhnjem. Uz ovu juhu valjalo bi poslužiti na kockice narezan i potom na suho prepržen kruh.

LEDENE KOKOS KOCKE

Biskvit: šalica šećera u prahu, šalica brašna, šalica mlijeka, šalica ulja, prašak za pecivo, 20 dag kokosa, dva bjelanjka

Krema: 1/2 l mlijeka, šest žlica brašna, dva vanilin šećera, pola margarina, deset dag kokosa

Glazura: deset dag čokolade, deset dag margarina, pet žlica ulja

Priprema: izmiješajte šećer, brašno, kokos i prašak, pa tome dodajte ulje i mlijeko, a na kraju i napravljeni "snijeg" od bjelanjaka. Sve to ispecite dok ne dobije zlatnu boju, a potom se pozabavite kremom koju ćete dobiti tako što umutite brašno i šećer s decilitrom mlijeka pa to ukuhate u uzavrelom mlijeku. Kada je kuhano kremu stavite u frižider na hlađenje, te umiješajte margarin i kokos. Ohlađenu kremu prelijte preko biskvita pa onda povrh toga polijte čokoladnu glazuru.

MIJEŠANA MANEŠTRA

Za ovakvu maneštru najbolje je kupiti gotovu smjesu raznog zrnja (grah, leća, suhi grašak, slanutak, ječam i slično). Sve to lijepo namočiti nekoliko sati (za četiri gladna jadno 25 dag). Pristaviti kuhati u čistu vodu i odmah dodati jedan sitno nasjeckani luk, češnjak, naribanu i očišćenu mrkvu, narezanu grančicu celera, soli, papra, malo Vegete ili nekog drugog začina. Istovremeno staviti u lonac i neku suhu kost ili rebarce (prethodno prokuhano i oprano) i pustiti sve skupa da polagano vrije. Pri kraju kuhanja provjeriti okus, dodati malo mljevene crvene paprike (po želji ljute ili slatke) i žlicu pirea od rajčice.

Ovoj maneštri ne treba zaprška ili neki drugi dodatak za zgušnjavanje jer se zgusne od samog zrnja. Laganija je od običnog graha, a i zanimljivije izgleda u tanjuru. Dobar tek.

TJESTENINA SA ŠPEKOM I SIROM

Skuhate tjesteninu (najbolje one pužiće), a u tavi na ulju prepržite špek kojem dodate sitno narezanog mesa (bilo kojeg, može i ono kaj je ostalo od jučerašnjeg ručka). Ako i nemate nikakvog mesa, ne očajavajte, jer i sam špek je dovoljan.

U posudu stavite jedno obično vrhnje, malo svježeg sira, par onih trokutića sira, sve dobro pomiješate, dodate soli i Vegete (u slučaju da špek nije dovoljno slan). Zatim procijedite tijesto i stavite ga u tepsiju (pekać, protvan ili kako se već zove). Na ono što ste zamiješali u posudi dodate špek, zajedno s uljem iz tave.

Sve to promiješate, stavite u pećnicu na 180 stupnjeva i tako ostavite dvadesetak minuta, s tim da tu i tamo malo promiješate kako bi se sve lijepo rastopilo.

ŠPAGETI U JEFTINOM UMAKU OD PASIRANE RAJČICE

Za 4 osobe stavite kuhati 500 grama špageta. U trenutku kada za zgotovljavanje špageta preostaje još samo koja minuta dodajte im žličicu margarina, koji će se sam u ostatku vode istopiti i tako dati špagetima još više sočnosti.

U zasebnu posudu naspete pola decilitra vode i stavite na vatru. Potom u već malo zagrijanu vodu dodate 500 grama pasirane rajčice (najzgodnije je taman onu cijelu kartonsku kutiju, koja je usput i najjeftinija), pola žličice šećera i žličicu soli. Nakon što se umak već malo zgusne dodate u njega dva prstohvata majčine dušice i žličicu margarina, te pustite da umak malo proključa i to je to.

Sve skupa priprema od najviše 15 minuta. A da bi špageti bili fenomenalne pospete ih sa na komadiće narezanom topljenim sirom.

GLJIVE S PATLIDŽANOM I RAJČICOM

Evo jednog recepta dostupnog uglavnom u sezoni koja je iza nas. Riječ je o jelu kojem su glavni sastojci vrganji, a kao što i sami znate njih nema tijekom cijele godine. No, nije ni bitno, jer vrganje u ovom jelu lako zamijenimo s onim gljivama kojih kod nas ima cijele godine. Naravno, govorim o šampinjonima.

Dakle, dobro očistite gljive (na koje god da ste se odlučili, vrganje ili šampinjone, a možete malo i eksperimentirati, samo pazite na one lude gljive, ludare), ali po mogućnosti ih nemojte prati. Probajte ih očistiti kuhinjskom četkicom, tako da samo skinete zemlju i ostalu prljavštinu s gljiva. Nakon više, manje uspjelog čišćenja 500 grama gljiva, narežite ih na komade. Uzmite jedan srednji patlidžan i narežite ga na sitne kockice, a potom uzmite tri, četiri rajčice i narežite ih na ploške.

U poveću tavu stavite ulje i na njega dodajte kockice patlidžana, a nekoliko minuta nakon kockica dodajte i ploške rajčica. Pustite to da se peče na laganoj vatri nekih pet minuta, nakon čega dodate gljive i pojačate vatru. Začinite to začinima prema volji, iako preporučam sol, crni papar i bosiljak. Nakon još pet minuta na vatri jelo je gotovo i spremno da ga pojedu dvije gladne ili tri manje gladne osobe.

MUSAKA

Najprije trebate nasjeckati 1 glavicu luka i popržiti je na ulju te zatim dodati 1/2 kg mljevenog mesa, 1-2 paradajza (može i pelati), malo soli i vegete i po želji papra. Dinstati na laganoj vatri oko 15-20 minuta. U međuvremenu dok vam se meso dinsta ogulite oko 5 krumpira osrednje veličine, narežite ih na tanke šnitice(fetice) i posolite. Kada ste sve pripremili uzmite tepsiju(pekač) srednje veličine i malo je nauljite te poredajte red krumpira, na to dodajte meso te opet posložite red krumpira.

U tanjur stavite malo vrhnja za kuhanje ili kiselog vrhnja dodajte 2 jaja i to dobro promućkajte. Tom smjesom zalijte zadnji red krumpira, zatim pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko sat vremena. Kada je gotovo narežite je na kvadrate i gozba može početi. Dobar tek!

PUNJENE LIGNJE

Za ovo su vam potrebne što veće lignje! Sastojci: panceta, sir, masline, luk, malo maslinovog ulja.

Priprema: stavimo da se luk, krakovi, panceta zajedno dinstaju. Kasnije na to dodamo "dvije-tri" kapi maslinovog ulja. Kada se to izdinstalo pustimo da se malo ohladi i dodamo nasjeckani sir. To punjenje malo začinimo sa Vegetom i origanom. Napunimo lignje i stavimo još koju maslinu. Na kraju s čačkalicom zatvorimo lignje kako punjenje ne bi iscurilo, dok smo prije toga stavili krumpir u pećnicu. Krumpir prije jer lignjama treba manje vremena za pripremu nego krumpiru koji se peče nekih cca 10-15 minuta i nakon čega mu dodamo lignje. Sve zajedno polijemo s maslinovim uljem i zajedno pečemo cca 20-ak min

ISTARSKA MANEŠTRA S BOBIĆI (KUKURUZOM)

Potrebno je 1/4 kile pažula (graha), najbolje bi bilo da ga namočite par sati prije kuhanja čisto radi toga da vam se brže skuha, i stavite ga u lonac. Sa 3-4 klasa skinite bobice kukuruza, najlakše da ih izrežete nožem, 2 klasa prepolovite na pola te sve to ubacite u lonac. Dodajte nekog suhog mesa (svinjska nožica, rebrica, kobasice ili panceta), ako imate malo zapešte (špek, peršin, češnjak zajedno stackan), ali nije obavezno i malo soli i papra. Napunite lonac do vrha vodom i pustite da kuha na laganoj vatri oko 2 sata. Zatim dodajte nekoliko oguljenih i narezanih na kockice krumpira i kuhajte dok se krumpir ne skuha. Kada je krompir kuhan zgnječite ga. I na kraju po želji dodajte malo pašte (sitnije) i kuhajte još 15 minuta.

TIRAMISU

Jede vam se nešto slatko, a ne da vam se stajati kraj pećnice i puno komplicirati? Onda je tiramisu idealno rješenje.

Smiksajte 5 žumanjaka s 20 dkg šećera (ako volite slađe, možete staviti više), te dodajte 1 vanilin šećer, 25 dkg sira maskarpone i 1 vrećicu šlaga (kojeg prije smiksate po uputama). Zatim skuhajte pola litre kave, prelijte je u zdjelu i dodajte malo ruma ili brendija.

E, sad su vam potrebni keksi, najbolje savojarde koje močite u mješavinu kave i ruma te ih slažete u tepsiju. I tako slažete red keksa pa red kreme i opet red keksa i na vrhu neka vam bude krema te je možete posipati s kakaom ili čokoladom u prahu.

Kada ste sve to napravili stavite kolač u frižider barem dva sata i onda je spreman da ga isprobate.

PUNJENE PAPRIKE

Potrebno vam je 70 dkg mljevenog mesa i to 30 dkg svinjskog i 40 dkg junećeg, 8 paprika srednje veličine, glavica luka, režanj češnjaka, malo peršina, čajna šalica riže, 50 dkg pomidora ili pelata, sol, Vegeta i malo šećera.

Najprije nasjeckajte pola glavice luka i češnjak te stavite to u zdjelu zajedno s mesom, te dodajte sitno isjeckan peršin, Vegete, soli i rižu te dobro izmiješajte. Paprike izdubite, ali pazite da vam ne puknu, i operite, te ih napunite smjesom koju ste pripremili. Kada ste sve to pripremili drugu polovicu luka nasjeckajte i popržite na ulju, u loncu u kojem će vam se kuhati paprike, kada luk požuti dodajte pomidore nasjeckane na kockice i malo vode, te malo Vegete, soli i malo šećera (pola čajne žličice). Kada vam salsa zakuha ubacite paprike i pustite ih da se kuhaju oko dva sata.

Ako vam je to previše za jedan obrok nemojte se sekirati, možete ih jesti i slijedeći dan, budu još bolje, a isto tako ih možete staviti u plastičnu posudu i zalediti pa kad vam se ne da ništa spremati samo ih zagrijte.

TELEĆI MOZAK S JAJIMA

Staviti jedan teleći mozak da stoji u posoljenoj vodi 15 minuta. Zatim kuhati 15 minuta na umjerenoj vatri. Isjeckati ga i upržiti sa margarinom. Miješati dok ne porumeni, dodati 4 jajeta koja smo prethodno umutili sa dvije žlice mlijeka. Sve zajedno kuhati uz neprestano miješanje na tihoj vatri. Začiniti sa dvije žličice sjeckanog peršina, soli i papra po ukusu.

PUREĆI ODRESCI SA ŠAMPINJONIMA

Pureće odreske (od bilo kog dijela) naglo popeći na vrelom ulju, dodati šampinjone (svježe ili one ukiseljene), doliti malo vode (još bolje bistre juhe), ukuhati pola žlice brašna, dodati sol, papar, majaron, žlicu koncentrata rajčice (može i paradajza ili pomidora) i polako krčkati dvadesetak minuta. To je to.

JUHA OD GLJIVA

Potrebne namirnice (za 10 obroka): 500 g svježih gljiva, 150 g maslaca, 2 dl vrhnja, 100 g luka, 100 g brašna, pola limuna, pola svežnjića peršina i 2,5 l svijetlog temeljca.

Prigotovljavanje: narezati svježe gljive na listiće i prepržiti ih na maslacu i luku. Pobrašniti, ponovno prepržiti i doliti temeljac. Juhu lagano kuhati oko trideset minuta, pa na kraju dodati kosani peršin, limunov sok, vrhnje i svjež maslac.

BOSANSKI BUREK

1. faza, priprema jufke (kora, tankog tijesta)

Saspite 1 kilu brašna na dasku, napraviti udubljenje i u njega dodajte malo soli, žlicu ulja i 3 dl mlake vode. Napravite tvrđe tijesto. Podijelite ga na 4 dijela, stavite ih na brašno i pustite 1/2 sata da odstoje. Poslije razvijte tijesta u jufke. Jufke se uvijek moraju malo prosušiti.

2. faza, priprema nadjeva

Sameljite 50 dkg junetine, 25 dkg govedine, nasjeckajte 4 glavice luka, dodajte 2,5 dkg masla (ili žlicu ulja), sol i malo papra te 2 žumanjka. Dobro promiješajte.

3. faza, priprema i pečenje

Jufke premažite masnoćom, krajeve prebacite sa svake strane, ali tako da se spoje. Po sredini stavite nadjev i smotajte u kolut. Stavite ga u sredinu tepsije, a okolo njega zavijte preostale jufke. Pred kraj možete preliti vrhnjem ili mlakom vodom u koju ste stavili malo masla. To je stari recept za bosanski burek.

ISTARSKE KOBASICE U VINU

  • 2 decilitra maslinova ulja,
  • 1 litar crvena vina (preferiram cviček),
  • 1 jušnu žlicu vegete ili slična začina,
  • 1 jušnu žlicu češnjaka u prahu,
  • prstohvat lovora u prahu,
  • prstohvat osušene zelene,
  • malo papra (bibera).

Miješti i paziti da se kobasica ne prepeče. Kobasice posložite u primjerene posude i zalijte umakom u kojemu su kobasice pečene.

GOVEĐI GULAŠ S CRNIM VINOM

Namirnice (za 10 obroka); 1,5 kg govedine bez kosti (od plećke), 200 g suhe slanine, 900 g luka, 20 g soli, 20 g aleve(mljevene) paprike i 3 dl crnog vina.

Pripreme; u šerpu sa debljim dnom staviti slaninu izrezanu na male kockice. Preko slanine rasporediti polovicu mesa izrezanog na manje kocke i luka. Posoliti i posuti alevom paprikom (ljutom ili slatkom-po ukusu). Ponoviti postupak još jedanput, pa preliti sve crnim vinom. Dobro poklopiti i staviti na tihu vatru da se lagano pirja dok meso ne bude mekano.

Gulaš se poslužuje u dobro zagrijanim zdjelama uz kuhani krumpir posut peršinom.

KAJGANA NA SELJAČKI NAČIN

Namirnice (za 10 obroka); 20 jaja, 100 g slanine, 100 g luka, 200 g krumpira, 100 g bijele repe, 100 g mrkve, 100 g masnoće i 50 g soli.

Priprema; mesnatu slaninu narezati na kocke, malo prepržiti, dodati sitno nasjeckan luk, kuhani krumpir, mrkvu i na kocke narezanu repu, preliti razmućenim i posoljenim jajima, zapeći u pećnici ili peći na laganoj vatri. Poslužiti u obliku palačinke kao toplo predjelo. Dobar tek

FISH PAPRIKAŠ

Namirnice (za 10 obroka); 2 kg krupnije i 1 kg sitnije ribe, 400 g luka, 150 g ulja, 20 g crvene paprike, 50 g ukuhanih rajčica, 150 g ulja, 20 g crvene paprike, 1 dl vinskog octa, svežnjić peršina, 200 g riblje ikre i mliječca, 20 g soli i 1 g papra

Pripreme; Riblji paprikaš prigotavlja se od slatkovodnih riba kao što su: šaran, štuka, jegulja, som, a bogami i kečiga. Očišćenu ribu valja izrezati na komade, posoliti i nakvasiti vinskim octom. Sitniju ribu staviti kuhati u malo vode sa začinima i zelenjem, kao za juhu. U šerpu staviti ulje na kojem se poprži sitno kosani crveni luk. Dodati crvene paprike, izrezane komade ribe i sve malo popržiti, nadoliti temeljca od protisnute kuhane sitne ribe i pirjati 20 minuta. Pri kraju dodati sitno kosani peršin, mliječac i ikru. Uz ovo jelo najčešće se dodaje domaća tjestenina. Mmmmm.......

GOVEĐA JUHA

Potrebne namirnice (za 10 obroka): 1 kg kostiju, 1 kg goveđeg mesa, 250 g povrća za začine, 100 g luka, 100 g svježih rajčica, 50 g ulja, 5 g papra u zrnu, 5 g soli i 3 l temeljca.

Pripremanje: kosti rasjeći na sitnije komade i zajedno s mesom oprati u hladnoj vodi. Doliti temeljca, naglo prokuhati, obrati pjenu te dodati povrće i začine. Dio mrkve sitno naribati i tamno ispržiti na ulju, pa dodati juhi. La­gano kuhati tri sata, maknuti s vatre, preliti s malo hladne vode, pustiti da stoji desetak minuta; a zatim procijediti. Na taj se način mogu pripremati bistre juhe od ostalog klaoničkog mesa i od mesa dlakave divljači.

 

Vodič za OSI u IŽ

vodić za osi Istarske županije